pexels-ketut-subiyanto-4350057 (002)

Hoe kom ik als millennial in mijn kracht?

‘In je kracht komen’ is een veelbesproken onderwerp met medestanders en tegenstanders. Maar daarover later meer. 

Ik had ooit een vriendin die tegen me zei: ‘ je staat niet in je kracht bij mij’. Ze deed een coachopleiding en wilde denk ik even wat coach termen uit proberen in de praktijk. Ik moet zeggen dat ik me daar liever niet voor leende en dacht wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen. 

 

Erg allergisch werd ik ervan, wellicht had daar mee te maken dat de relatie sowieso al niet zo lekker liep. Ja natuurlijk sta ik niet in mijn kracht bij iemand aan wie ik me irriteer. Maar wat het doel was van haar opmerking heb ik nooit begrepen. 

 

Ik breng het thema ‘in je kracht staan’ tijdens een etentje met vriendinnen in en vertel dat ik er over wil schrijven. De eerste vriendin reageert met afkeur, ze vindt het zo’n irritatie opwekkende term. Net als terug naar je kern gaan. Of jezelf herontdekken. Ik snap wat ze bedoelt, ik heb dat zelf ook een beetje. En wanneer ik google op in je kracht staan, stuit ik direct op een NRC artikel uit 2017 waarin ‘in je kracht staan’ wordt bestempeld als een afschuwelijk irritante term die veel jeuk geeft. Mijn vriendin en ik zijn dus niet alleen. 

 

Er wordt een hoop met de term gesmeten, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En hoe kan je het nuttig inzetten voor jezelf? En als we het over millennials hebben, willen die graag in hun kracht staan en zo ja wat betekent dat dan eigenlijk en hoe doe je dat dan? 

 

Voor mezelf (in de ene definitie hoor ik net wel bij de groep millennials en bij de andere definitie net niet) vind ik het vooral belangrijk om te doen wat ik leuk vindt, waar ik goed in ben en wat me positieve energie oplevert in plaats van dat het me leegzuigt. En het liefst help ik anderen er ook mee verder. Voorwaarden om dit te bereiken zijn een goede sfeer en het op mijn gemak voelen bij de mensen waarmee ik werk. Uiteraard wordt dan ook het beste van mezelf naar voren gehaald. Maar ook als aan deze voorwaarden wordt voldaan, ben ik soms moe, heb geen zin of heb gewoon een rotdag. Of moet er een klus gebeuren waar ik totaal geen affiniteit mee heb en moet ik mezelf er doorheen duwen. 

 

En hoe verlichtend is het dan om niet continue in je kracht te moeten staan, maar gewoon te accepteren dat je vandaag niet zoveel waard bent en dat het vast morgen weer beter zal zijn. En hoe fijn is het als je een rottaak toch uiteindelijk goed volbracht hebt en je daarna weer aan een leuke taak mag beginnen. Ik denk dat continue in je kracht willen staan tegen werkt. Soms moet je nu eenmaal dingen doen die niet zo leuk zijn en dat hoort er ook bij. Soms ben je ernstig ziek of verlies je een dierbaar iemand en sta je jaren niet in je kracht. Acceptatie van de situatie lijkt me dan iets wat helpender is dan alles op alles blijven zetten om maar in je kracht te komen staan. Juist door acceptatie komt er weer ruimte om te kijken hoe je dingen binnen je omstandigheden en mogelijkheden zo prettig mogelijk in kunt richten. Millennials zijn opgegroeid met het idee dat als ze maar graag genoeg willen en maar de juiste keuzes maken ze alles kunnen bereiken en ze continue in hun kracht kunnen staan. Maar stel je eens voor wat voor een enorme druk dit geeft. Alles wat dus niet lekker loopt is het gevolg van je eigen keuze of je eigen onwil. Vind je het gek dat veel millennials burn out raken, met zo’n hoog verwachtingspatroon. Mijn tip voor de millennials: maak soms minder keuzes en accepteer dat je (naast je eigen invloed) ook afhankelijk bent van pech of geluk. Niet alles is je eigen schuld en/of verantwoordelijkheid. Soms is het even wat het is. Je hoeft niet elke dag die tien te halen. Een keertje een zes is ook prima. Ben mild voor jezelf en voor je resultaten. 

 

De andere kant is er natuurlijk ook. Wanneer je de gehele dag dingen moet doen die je niet leuk vindt en waar je niet goed in bent, dan zul je ook opraken. Je moet jezelf de hele dag over drempels duwen en functioneert op wilskracht en niet op positieve drive. Dan is het natuurlijk belangrijk om aan de bel te trekken en ja ik moet de term toch gebruiken en bekijken hoe je meer in je kracht kunt komen te staan. Anders gezegd wat zou je meer positieve energie geven in het leven? Wat past bij jouw kwaliteiten? En kun je kijken hoe je daar kunt komen? Het is dan ook goed te kijken naar je eigen normen en waarden en te bekijken welke werkzaamheden daar mooi bij aansluiten.  Want de hele dag werken tegen je eigen normen en waarden in, daar wordt niemand gelukkig van. 

 

En terwijl ik dit zo zit te typen, realiseer ik me hoe heerlijk in mijn kracht zit. Dat gun ik iedereen!

Deel deze blog