pexels-pixabay-235922

Beland in je verstand!

De trend in psychologie land is erg dat het goed is om naar je gevoel te luisteren. Logisch wanneer je te lang tegen je gevoel in zwemt raak je opgebrand en in het ergste geval burn-out.

 

Toch vind ik dit soms een lastige. Neem nu sporten, eigenlijk heb ik daar niet vaak zin in en als ik naar mijn gevoel zou luisteren zou ik niet van de bank afkomen. Mijn verstand motiveert me en geeft me een schop onder mijn kont, waardoor ik tegen mijn gevoel in toch ga sporten.

 

Meestal met een positief resultaat. Niet alleen voor mijn lijn en gezondheid, maar ook voor een positief effect op mijn stemming. Jaja het gevoel laat zich dan toch positief bijstellen met hulp van mijn verstand. Na het sporten voel ik me voldaan, vrolijk en ook een beetje trots. ‘I dit it again!’.

 

Gek toch dat dat gevoel dan de volgende keer niet een beetje meewerkt. Een volgende keer heb ik gewoon opnieuw weer geen zin. Als ik altijd naar mijn gevoel zou luisteren, zou ik waarschijnlijk niet meer sporten, elke dag wijn drinken en zou ik bij elke tegenvaller ergens meteen mee ophouden. Dus is het nu wel zo verstandig om altijd naar je gevoel te luisteren?

 

Het antwoord is nee. Je gevoel alleen is geen goede raadgever. Je verstand heb je ook nodig als tweede raadgever. Soms vind ik iets niet leuk, zegt mijn verstand hou het nu maar even vol en regelmatig levert dat hele mooie dingen op. Ik denk dat een goede balans tussen luisteren naar je gevoel en luisteren naar je verstand wijsheid is. Wanneer beiden met elkaar in balans zijn ondersteunen en versterken ze elkaar. Gun jij jouw medewerkers ook een gezonde balans tussen voelen en denken? En daarmee een goede persoonlijke effectiviteit. Vraag dan naar de mogelijkheden voor een preventieve training.

Deel deze blog